De Placer County Brandweerkids

 

Schoolteam bedenkt brandalarm per internet.

 

Hoe kun je bij een beginnende bosbrand supersnel alarm slaan? Zet in op een heuvel milieuvriendelijke bewakingscamera’s neer en gebruik internet, bedachten zes Californische basisschool-leerlingen. Computerfabrikant Sony hielp om het allemaal technisch waar te maken. De wereld mag straks mee profiteren.


“Ongelofelijk, hoor. We komen maar uit klein dorpje Meadow Vista (Weidezicht, red). Loop je hier tussen de grote bedrijven!” Nog wat beduusd staan Andrew Wood en Alejandro Vega (allebei 13) journalisten te woord op een wereld-bedrijvenbijeenkomst in Kopenhagen. Samen met computer- en elektronica-fabrikant Sony mogen ze er hun vondst tonen.

 

“Doordat het klimaat verandert, hebben we zowat iedere zomer bosbranden rond ons dorp”, leggen ze uit. “Dan moet je binnen blijven, vanwege de vette rook. Of mensen moeten vluchten.

Vorige zomer was het weer raak. Het huis van ons vriendje Aidan is maar net niet afgebrand. Kort daarop was er een prijsvraag van speelgoedfabrikant Lego. Met een schoolteam moesten we een uitvinding bedenken waar onze streek echt iets aan zou hebben. We dachten direct aan de bosbranden: hoe kunnen we die vlugger ontdekken? Dan kun je voorkomen dat het vuur zich uitbreidt en dat veel CO2 in de atmosfeer terecht komt.

 

“Stel nou dat je op hooggelegen plekken met goed uitzicht allemaal camera’s neerzet, die werken op zonne-energie en die aldoor automatisch beelden naar een website sturen. Op die site kan iedereen dan het bos in de gaten helpen houden. En wie zitten er veel op internet? Juist: de kids! Zie het maar als een soort online brandwachten-netwerk. Cool, toch?.”

 

Geweldig idee, vond ook de Lego-jury. Het Placer County basisschool-team van Andy, Alejandro, Aidan en hun vrienden won de prijsvraag glorieus. Ook bij Sony sloegen ze ervan achterover.

Samen met de scholieren heeft Sony als proef vijf bewakingscamera’s opgesteld in het Tahoe Woud bij Meadow Vista. Morgan David van Sony laat een soort robot zien, met een zonnepaneel en als ‘hoofd’ een glazen koepeltje: “Dit zijn onze boswachter-camera’s. Ze kunnen voortdurend alle kanten op kijken. Als de proef slaagt, maken we alle gegevens vrij toegankelijk op internet. Kunnen mensen overal ons netwerk nabouwen, voor in hun eigen bos.” Engelse versie...

 

Meer info (Engels) op:

http://planetgreen.discovery.com/tech-transport/forest-guard-solar-warning.html
http://presscentre.sony.eu/content/detail.aspx?NewsAreaId=2&ReleaseID=5215

Foto: © Michel Robles