Tussen de bioluiers en de set

Filmwereld snuffelt aan milieubeleid
 

George Clooney heeft een hybride auto. Julia Roberts bovendien ook zonnepanelen op haar dak, biologisch eten op tafel, en haar babies hadden bioluiers om de bips. Leonardo DiCaprio pakt graag de fiets, maakt klimaatfilms als “The Eleventh Hour” en heeft zijn eigen milieuclub opgericht. Daryl Hannah gaat uit walvisredden met Sea Shepherd’s Paul Watson of ketent zich doodleuk vast aan bomen die met kappen worden bedreigd. En Cameron Diaz? Die spaart water. Spoelt gewoon de WC niet altijd door….

We spreken medio 2010. Een béétje Hollywood-ster doet tegenwoordig aan milieu. "Wij zijn wereldwijde rolmodellen, nietwaar..." Nou ja, de één is consequenter dan de ander: niet iedereen zegt zijn privé jet of haar swimming pool vaarwel. En hoe zit het eigenlijk met de hele filmproductiemachinerie, waarvan de celebs het boegbeeld zijn?
Wel eens stilgestaan bij het afval en het energiegebruik, waarmee een bioscoopkaskraker gepaard gaat? Houten en piepschuim decorstukken, megalampen, hele crews die per vliegtuig naar afgelegen filmlocaties suizen. Ruim 41.000 ton afval produceren de gezamenlijke Hollywoodstudio’s ieder jaar, evenals 8 miljoen ton broeikasgas CO2.
 

Verbluft

In Europa hoef je de vraag naar zulke cijfers niet eens te stellen. “Milieubeleid? …uhh”, hakkelt bestuurslid Jeanette Kolkema van het Nederlandse Regisseursgilde verbluft. Op vakwebsites over de Europese filmwereld ook al geen woord over milieu. Evenmin over mensenrechten, overigens.
Dat er in de V.S. wèl milieucijfers bestaan – zij het uit 1997 – is te danken aan de Staat Californië, die in 1989 met pittige afvalwetgeving de filmstudio’s tot actie dwong. Stapje voor stapje is sindsdien een kring van milieubewuste leveranciers, consultants en burgerinitiatieven rond het filmbedrijf ontstaan.
 

Schwarzenegger

Ging het begin jaren negentig nog over simpele zaken als afval (hout en plastic) en kringloop-kantoorpapier, langzamerhand is het blikveld verbreed. Nu komt de ene na de andere filmstudio met langetermijn-plannen. Energie en klimaat zijn ‘hot’, mede doordat Californië’s Republikeinse gouverneur Arnold Schwarzenegger – eerijds filmheld, nu milieuridder - stevig inzet op duurzame energie.
Dat begint vruchten af te werpen, zegt de Motion Picture Association of America (MPAA). In 2007 hebben de grote Amerikaanse filmmaatschappijen gezamenlijk 20.862 ton filmafval ingezameld voor hergebruik, 57% van hun vaste afval. Dat scheelde 65.497 ton uitstoot van het broeikasgas CO2. Dat is het equivalent van 14.176 auto’s per jaar. In 2008 werd nog eens 18.300 ton afval bij de stortplaats weggehouden, een besparing van 33.797 ton CO2, oftwel de uitstoot van 7.315 auto’s.
 

Geen blauwdrukken

Niet iedereen is overtuigd. “Er is nog heel wat ‘greenwashing’, lege groenpraatjes”, zegt producer/regisseur en milieuveteraan Scott McKinlay van het Hollywood Green Team. Anderen zijn milder. “Geef de studio’s tijd om te experimenteren”, vindt directeur/eigenaar Laura Selman (23!) van het milieuadviesbureau Reel Green Media.
Ann Burkart van Sony Studio’s, benadrukt dat het feitelijke productieproces opgroenen een ingewikkeld karwei is. “Voor milieuzorg in kantoren bestaan blauwdrukken, maar productiecrews zijn samenraapsels van ingehuurde lieden. Special effect-mensen, stuntmannen, licht en geluidexperts. Niet eenvoudig te sturen…. Toch hebben we hebben een goed gevoel over hoe we bezig zijn.”
 

Verwante stukken (related stories English: upcoming):

Sony's "zero waste"
Minder stupid
RTV goes a-treehuggin'

http://www.biosagenda.nl/nieuws_voor-groene-films-moet-je-in-amerika-zijn_2445.html
http://www.biosagenda.nl/nieuws_groene-revolutie-binnen-de-omheining-van-hollywood_2452.html
http://www.biosagenda.nl/nieuws_digitaal-zorgt-voor-milievriendelijkheid_2464.html
http://www.biosagenda.nl/nieuws_zelfs-verhuizen-gebeurt-groen_2485.html
http://www.biosagenda.nl/nieuws_naar-zero-co2-voet-afdruk_2502.html
http://www.biosagenda.nl/nieuws_bollywoods-eerste-ecostappen_2747.html
http://www.biosagenda.nl/nieuws_aardbeipremiere-de-eco-filmrace_2905.html